Triathlon on laji, jossa yhdistetään kolme eri liikuntamuotoa tosiinsa. Lajeja ovat uinti, pyöräily ja juoksu. Triathlonista tulee ehkä aluksi mieleen vain huippukunnossa olevien laji, mutta todellisuudessa siihen voivat osallistua tavalliset kuntoilijatkin. Triathlonkilpailuja järjestetään eritasoisille ja -ikäisille liikkujille ympäri maailmaa. Suomessa eräs mielenkiintoisimmista triathlontapahtumasta on Helsinki City Triathlon. Kerrommekin tässä artikkelissa hiukan lisää tapahtumasta ja valmistautumisesta triathloniin yleisesti.

Helsinki City Triathlon

Helsinki City Triathlon järjestetään yleensä elokuun puolivälissä. Kyseessä on triathlontapahtuma, joka sopii kaiken ikäisille ja -kuntoisille kisailijoille. Rentohenkiseen tapahtumaan voi osallistua yksin, joukkueena tai aikuinen ja lapsi yhdessä. Joukkuematkoilla jokainen joukkueen jäsen hoitaa oman osuutensa, kun taas yksilökilpailussa kilpailija suorittaa kaikki osuudet, jotka ovat siis uinti, pyöräily ja juoksu.Helsinki City Triathlon järjestetään ihanteellisessa ympäristössä Helsingin Olympiastadionin maisemissa. 300 metrin uintiosuus suoritetaan Uimastadionilla ja 10 kilometrin pyöräily sekä 3 kilometrin juoksu suljetuilla teillä, turvallisissa olosuhteissa stadionin ympäristössä. Lapsille järjestetään samalla oma tapahtumansa, jossa suoritusmatkat on suhteutettu lasten iän mukaisesti. Aikuisten ja lasten kilpaillessa yhdessä matkat ovat: uinti 100 m, pyöräily 5 km ja juoksu 1,5 km. Vuoden 2018 tarkemmat kilpailutiedot antavat osviittaa myös seuraavien vuosien tapahtumiin.

Tärppivinkit triathlonille

Varusteet

On totta, että triathlonin kolmesta yhdistetystä lajista johtuen kilpailemiseen ja harjoittelemiseen tarvitaan erilaisia välineitä. Monelta kuntoilijalta saattaa kuitenkin löytyä jo valmiiksi tarpeelliset urheiluvälineet, eikä uusia hankintoja siis tarvita välttämättä alkuvaiheessa lainkaan. Tärkeimmät varusteet ovat uimapuku, uimalasit, pyörä, pyöräilykypärä ja juoksukengät. Kun matkat pitenevät ja harjoittelusta ja kilpailemisesta tulee totisempaa, on siihen tarjolla mukavuutta lisääviä käteviä välineitä. Esimerkiksi triathlonin pyöräilyosuuteen sopiva menopeli on suunniteltu asetuksiltaan juuri tarkoitustaan varten pitkiä pyörämatkoja ajatellen.

Harjoittelu

Triathlonissa on kolme lajia, joten myös niitä kaikkia osa-alueita tulee harjoitella. Mikäli jokin laji on vahvempi tai heikompi, kannattaa keskittyä yleensä heikomman lajin harjoitteluun. Kokemuksen myötä kuntoilija tai urheilija huomaa, mitä osa-alueita tulisi harjoittaa enemmän tasapuolisemman kokonaissuorituksen kannalta. Triathloniin liittyviä harjoitusohjelmia löytyy runsaasti netistä. On kuitenkin hyvä muistaa kuunnella ensisijaisesti omaa kehoaan ja sen kehittymistä.