Kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterifestivaali Helsingissä

Helsingissä ja sen ympäristökaupungeissa on voitu nauttia laadukkaasta ja elinvoimaisesta lastenteatterista jo usean vuoden ajan. Kansainvälinen lasten- ja nuortenteatterifestivaali Bravo! järjestettiin maaliskuun lopussa, ja tarjolla oli monipuolista lastenteatteria nukketeatterista valoshow’hun.

Bravo!-festivaali järjestetään vuorovuosina kotimaiseen lasten- ja nuortenteatteriin keskittyvän Hurraa!-festivaalin kanssa. Lasten- ja nuortenteatterifestivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2000 Helsingin ollessa yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Festivaalin pistivät pystyyn Helsingin, Espoon ja Vantaan sekä kansainvälisen lasten- ja nuortenteatterijärjestön ASSITEJ:n Suomen osaston. Tapahtuman päätarkoitus on kehittää suomalaista lastenteatteria kansainvälisen lastenteatteriyhteistyön avulla.

Tänä vuonna Bravo!-festivaalilla esiintyi kotimaisia ASSITEJ:n jäsenteattereita sekä ulkomaisia vierailijaryhmiä. Tänä vuonna tapahtumassa vieraili kuusi ulkomaista teatteriryhmää. Kaikkein pienimille katsojille ohjelmassa oli ruotsalaisen Sagohuset-teatterin Max – Tarina pallosta, lampusta ja autosta, sekä italialaisen La Baracca-Testoni Ragazzin valoteatteriesitys Spot. Vähän isommille esiintyivät norjalainen Katja Brita Lindeberg klovneria-esityksellään Jos Rosa osaisi taikoa ja kanadalainen nukketeatteriryhmä Las Sages Fous visuaalisesti upealla nukketeatteritarinalla Orpojen sirkus. Nuorisolle oli suunnattu kaksi esitystä: Carrasco Dance Companyn eri musiikki- ja tanssityylejä sekoittava Bartolomeo. Se valittiin viime vuonna Ruotsin parhaaksi esitykseksi. Ranskalaisen Compagnie Actan En Corps (E)crits puolestaan kertoi minuudesta tanssin, musiikin ja videon voimin.

Mukaansatempaavien ulkomaisen ryhmien esitysten lisäksi kotimaiset lasten- ja nuortenteatteriryhmät viihdyttivät kulttuuritiloissa eri puolilla pääkaupunkiseutua. Ohjelmassa oli leikkisiä esityksiä ja pajoja joihin lapset saattoivat osallistua. Sen lisäksi nähtiin teatteriesityksiä suomeksi ja ruotsiksi, sekä tanssiteatteria.

Suomen Nukketeatterin tiedotus- ja yhteistyöjärjestö Unima järjesti yhteistyössä Bravo!-festivaalin kanssa tapahtuman Nukketeatterin näyteikkuna. Siinä esiintyivät nukketeatterit Sixfingers, Kuuma ankanpoikanen, Tehdas ja Vauva- ja taaperoteatteri AIEOU.