Suomen pääkaupunki Helsinki on perustettu vuonna 1550 ja pääkaupungiksi se muutettiin heti itsenäistymisen jälkeen vuonna 1917. Helsingissä on asukkaita noin 630 000 ja se on maan tieteen, taiteen ja kaupan keskus sekä maan suurin työnantaja. Jos mukaan otetaan koko suur-Helsingin alue eli lähikunnat Espoo, Vantaa ja Kauniainen, nousee väkiluku 1.3 miljoonaan.Helsinki sijaitsee meren äärellä ja se tekee sen ilmastosta talvella suomalaisittain melko lauhkean ja kesällä taas merituuli viilentää. Kaupungin kaunis ja tunnusomainen arkkitehtuuri on pitkälti peräisin Helsingissä vuonna 1808 riehuneen tulipalon jälkeiseltä ajalta – tyyleistä yleisimmät ovat uusklassisismi, jugend ja funktionalismi. Sitä vanhempia rakennuksia löytyy vielä esimerkiksi Suomenlinnasta, joka kuuluu kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Suomenlinna on jopa listattu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon.

Tuttuja kasvoja pääkaupunkiseudulta

Tunnettujen helsinkiläisten lista on pitkä. Syynä tähän lienee Helsingin yliopisto, joka aloitti toimintansa vuonna 1828 nimellä Keisarillinen Aleksanterin yliopisto Suomessa. Sitä johdettiin Suomen itsenäistymiseen asti Pietarista käsin, itsenäisyyden jälkeen yliopiston johdosta vastasi kansleri. Monista yliopiston opiskelijoista tuli myöhemmin tärkeitä vaikuttajia monilla eri aloilla kuten kirjallisuudessa, teatterissa ja arkkitehtuurissa. Yksi kuuluisimmista Helsinkiläisistä on myös maailmalla tunnettu Alvar Aalto. Aalto syntyi Kuortaneella ja opiskeli Helsingin Teknillisessä yliopistossa. Hänet tunnetaan arkkitehtina ja muotoilijana, erityisen tunnetuksi hän on tullut lukuisten rakennusten suunnittelijana Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä tunnetusta Aalto-maljakostaan.aalto building_427856788Kyseistä maljakkoa pidetään maailman tunnetuimpana lasiesineenä ja sen valmistus jatkuu edelleen. Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia Suomessa ovat esimerkiksi Paimion parantola, Villa Mairea, Finlandia-talo, Kulttuuritalo ja Teknillisen korkeakoulun rakennukset. Jyväskylässä ja Helsingissä on mahdollista tutustua Alvar Aallon museoon. Hänen mukaansa on nimetty lukuisia katuja sekä myös yliopistojen yhdistymisen myötä toimintansa aloittanut Aalto-yliopisto Helsingissä. Aallon töissä on nähtävillä luonnon vaikutus, alkuaikojen tuotannossa hän nojautui vahvasti puhtaaseen funktionalismiin kun taas myöhemmin suunnitteluun tuli mukaan maanläheisempi ote, eläviä pintoja ja inhimillisiä ratkaisuja. Aalto oli mukana kehittelemässä pohjoismaista muotoilua, jollaisena Aallon suunnittelemat huonekalutkin tunnetaan – yksinkertaisia, jokaiselle tarkoitettuja toimivia ratkaisuja.

Kirjailijoiden mekka

Helsinki on aina ollut myös älymystön ja esimerkiksi kirjailijoiden keskus. Kaupungissa on toiminut seuroja kuten Lauantaiseura ja Tulenkantajat, joissa vaikuttivat tunnettuja kirjallisuuden alan henkilöitä kuten Elias Lönnrot ja Olavi Paavolainen. Tulenkantajissa vaikutti yksi tunnetuimmista helsinkiläisistä kirjailijoista, Mika Waltari.Helsingissä syntynyt Waltari innostui Euroopasta vaikutteita halajavasta ryhmästä ja osallistui yhteisiin kirjoitustöihin. Teologiaa ja filosofiaa opiskellut Waltari alkoi kuitenkin etääntyä hurmoksellisesta ryhmästä mutta kiinnostus muita kulttuureja ja maita kohtaan ei loppunut. Vuonna 1929 hän matkusti Istanbuliin ja matkasta syntyi kirja Yksinäisen miehen juna. Hän oli kiinnostunut egyptologiasta ja Waltarin tunnetuin kirja Suomessa ja maailmalla onkin tiiliskiven paksuinen Sinuhe egyptiläinen.Kirjailijan teoksia Mikael Hakim, Mikael Karvajalka ja Johannes Angelos voidaan pitää hyvin merkittävinä kuvauksina islamilaisen maailman peilaamisesta sisältäpäin. Ilmestymisaikanaan ne olivat hyvin radikaaleja ja osa Waltarin tuotannosta saikin tunnustusta vasta hänen viimeisinä vuosinaan. Waltari tutki tarkasti historiallisen aikakauden tapahtumia ja yksityiskohtia ennen kirjoittamista, kuvaukset aikakausista ovat hyvin todentuntuisia ja eläväisiä.Mika Waltari oli tuottelias kirjailija ja hänen tuotantonsa käsittää tekstiä laidasta toiseen kuten matkakertomuksia, romaaneja, historiallisia kertomuksia, kuunnelmia, sarjakuvia, arvosteluja ja elokuvakäsikirjoituksia. Sinuhe egyptiläinen on edelleen maailmalla myydyin suomalainen romaani.

Pelureita, laulajia ja muusikoita

Tunnettuja helsinkiläisiä löytyy nykypäivästäkin. Heistä yksi on pokeriammattilainen Ville Wahlbeck, joka tuli tunnetuksi ensimmäisenä, muiden huippujen parissa WSOP:n Team Pro:ssa pelaavana suomalaisena jäsenenä. Pokerstarsin tiimissä pelaava ammattilainen pitää pokerstarsia parhaimpana pokeriyhteisönä sen kovan tason vuoksi. Pokerstarsin pelejä voi harjoitella kuka tahansa nettisivujen kautta.Wahlbeck on tullut tunnetuksi myös kansainvälisesti isojen pottien voitoista ja hyvistä hermoista. Hän on yleensä siellä missä huiput kohtaavat ja suurimmat potit jaetaan. Wahlbeck lasketaan kuuluvaksi muutaman suomalaisen ammattilaispelaajan veteraaneihin yhdessä Patrik Antoniuksen kanssa. Wahlbeck on sanonut, että pokerissa tulee tuntea hyvin eri pelityylit ja olla valmis mukautumaan erilaisten kilpailijoiden pelityyleihin ja nopeasti vaihtuviin tilanteisiin. Muita nykypäivän Helsingistä ponnistaneita staroja ovat esimerkiksi Rasmus yhtyeen keulakuva Lauri Ylönen, joka asuu nykyisin perheensä kanssa Los Angelesissa. Maailman maineeseen noussutta Rasmusta ei ole kuopattu vaan siltä on ilmestymässä uusi levy, jonka lisäksi Ylönen säveltää myös omaa musiikkia. Helsinki on maan musiikin keskus, joten kaupungista on noussut lukuisia merkittäviä muusikkoja kuten Tumppi Varonen, Elastinen, Maija Vilkkumaa, Michael Monroe, Tuomari Nurmio ja Ville Valo.